Европейската централна банка (ЕЦБ) остави непроменени основните си лихвени проценти –

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави непроменени основните си лихвени проценти –
Коментари Харесай

ЕЦБ отново запази лихвите и намекна за скорошно понижение

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави непроменени главните си лихвени проценти – на четвърто следващо съвещание. Днес обаче за първи път Управителният съвет на банката загатна за опция лихвите да тръгнат надолу още през 2024 година

Инфлацията се забавя по-бързо от предстоящото, което отваря опция за понижаване на лихвите по-късно тази година, написа Reuters, цитирайки информация от днешното съвещание.

Така лихвеният % по главните интервенции за рефинансиране се резервира на равнище от 4.5%. Това е лихвата, която банките заплащат за финансовите запаси, които са заели от ЕЦБ за период от една седмица. Лихвата по пределното кредитно облекчение, избрана от централната банка на еврозоната, остава на ниво 4.75 на 100, а лихвеният % по депозитното облекчение се резервира на равнище от 4 на 100.

Въпреки че множеството индикатори за базовата инфлация се смекчиха в допълнение, вътрешният ценови напън остава висок, частично заради мощния растеж на заплатите “, споделят от ЕЦБ.

Очакванията на вложителите са тази година да станем очевидци на три или четири понижения на лихвените проценти. Първото, от които да бъде през юни. Очакванията са тогава лихвите да се стопят от 4% на 3.25%. След което към декември да доближат равнища от 3 на 100.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР